“Antes que anochezca” (orig.1992)

Antes que anochezca, de Reinaldo Arenas. 2006. Barcelona: Tusquets, pp.343

Qui va viure el malson estalinista a 1984, de George Orwell o Fahrenheit 451 de Ray Bradbury, només necessita d’un autor cubà, homosexual i lliurepensador com Reinaldo Arenas per entendre què pot significar ser i crear en llibertat en un camp de concentració de la grandària d’una illa tropical. Antes que anochezca no pot deixar indiferent ningú. Escrita en primera persona, Arenas, des del llit de mort del seu exili, ens explica la història de la seva vida i per dur a terme el seu projecte es remunta a l’època anterior a Batista. Primer com un noi somiador, fruit de l’amor d’una mare abnegada i d’un pare que aviat els abandona. Un noi que sobreviu a la misèria d’una família camperola, a la província oriental d’Holguín. Un lloc on descobreix el seu amor per la naturalesa però també pels homes ben plantats i masculins.

Durant pàgines i pàgines l’autor descriu el veritable festival sexuals que es desenvolupa arreu, en qualsevol ocasió i per qualsevol excusa. A la llum d’Arenas, el calor tropical i el mar són afrodisíacs de conseqüències inexorables tant per a homosexuals com per als que no en són. Però aviat, aquest noi lliure i forassenyat que comença a descobrir-se en la literatura, trobarà la seva pedra de toc: el règim castrista. Col·laboracionista primer, revolucionari intimidat més tard i ben aviat escriptor conscient del caràcter policial i repressiu del nou govern de Castro, Arenas ens exposa aquí retalls crus de la seva vida sota la dictadura. Com a treballador-esclau de la zafra; com a funcionari d’una biblioteca de la qual comencen a desaparèixer els títols prohibits. Com a intel·lectual apestat, com a autor censurat i finalment empresonat, tot el que explica Reinaldo Arenas per al lector és motiu de sorpresa o horror.

[@more@]Conèixer l’amplitud del sistema de repressió, la inacabable xarxa de confidents, les sales de tortura o les terribles condicions de vida de la presó del Morro deixen en els ulls atònits que llegeixen imatges ben definides del que s’amaga darrera de l’utopia socialista. La sordidesa dels fets, la misèria dels personatges, l’extensió de la repressió sexual i intel·lectual a la Cuba d’avui arriben amb aquesta biografia al nivell de revelació per a tots aquells que, alguna vegada, vam sentir els cants de sirena de la dictadura benintencionada de Castro.

Tot exposat amb frase curta, verb precís i en forma d’epopeia vital de gran valor històric però també literari.

Valoració: La Cuba de darrera del vel

Quant a dav

Molt bé, doncs. Breu biografia del Dav Nascut a inicis dels 70 en la vila de Barcelona. Fill de la immigració aragonesa per part de pare i de la petita burgesia catalana per banda de mare Em duen a un col·legi religiós de Sarrià on no em fan cristià del tot però m\'inoculen alguns valors de cristianisme progre que encara em duren. Volgudament lletraferit, estudio ADE (UB 1996), HUMANITATS (UOC 2003) i ara vaig cap el doctorat de SOCIOLOGIA (UB si tot rutlla 2008). Intento de debò treballar com a gestor en l\'administració pública (Ajuntament de Barcelona) i posteriorment en el món de les ONLs. Ho deixo tot i, com qui diu, me\'n torno al món de la docència primer a l\'escola privada i posteriorment al món universitari (URL) des d\'on segueixo llegint i escrivint. Ara també tombo per la UdG on també faig bolos de profe. Àrees de recerca: l\'ètica professional. Fa ben poc m\'he apuntat al ioga i voldria dir que he reprès el tennis. Per la resta llegeixo, vaig de cines, preparo classes i, quan puc, viatjo al costat de na Mili (tot sovint darrera).
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: “Antes que anochezca” (orig.1992)

  1. last minute egipt wczasy wakacje tunezja

Els comentaris estan tancats.